Tove Jansson

2014 april 9
Skriven av Gäst hos Luckan

jansson_tove_nakyma_parvekkeelle_0Vi har besökt Tove Janssons utställning på Ateneum. Utställningen var väldigt stor och det var verk från hela hennes livstid, allt från barndoms teckningar till Mumintrollen. Hennes konst visade hur hennes liv var och vad hon varit med om. Det var allt från ljusa och färggranna målningar till mörka och dystra. Utifrån variationen på hennes verk kunde vi se att hennes liv gick mycket upp och ner. Under utställningen kunde vi se hennes utveckling och att hon började måla mer abstrakt på senare tid.

Tove Jansson kom från en väldigt konstnärlig familj och det är därför hon själv var väldigt intresserad av konst. Hennes pappa Viktor Bernard var bildhuggare och hennes mamma Signe var illustratör och teckningslärare. Vi kunde redan se konstnärlig talang i teckningarna från hennes barndom. Vid 5års ålder hade hon gjort ett porträtt av hennes mamma som såg mycket avancerat ut. Tove är en av Finlands mest älskade konstnärer.

Toves målningar var väldigt unika. Hon använde sig av olika metoder och stilar och det syntes tydligt i hennes verk. I utställningen fanns målningar på det mesta, t.ex. människor, städer, landskap och upplevelser. Tove målade många porträtt på hennes nära och kära. Hon är bra på att måla ansiktsuttryck och får de att se väldigt verkliga ut med hjälp av skuggor. De flesta porträtten hade många färger och hon använde sig av många olika nyanser.

Tove målade även många självporträtt. Ingen av dessa liknade varandra, utan var olika på många sätt. Med detta menar vi att hon använde sig av olika material och stilar på  porträtten. Det första porträttet vi såg var målat i kol. Hon såg dyster ut och verket var i mörka nyanser. Det andra självporträttet skilde sig väldigt mycket från det första. Det var enkelt gjort och till skillnad från det första såg hon väldigt glad ut. Utifrån hennes självporträtt kunde vi svagt urskilja hur hon var som person, vi såg t.ex. att hon rökte.

Efter 1950-talet koncentrerade hon sig på bilkonsten och hon ville börja skriva. Det var då hon kom på mumintrollen och berättelserna kring dem. Hon började skriva böcker om dem och illustrerade bilder till böckerna. Böckerna var för både barn och vuxna. I böckerna uttrycks väldigt många känslor vilket hon också är bra på att förmedla i hennes målningar. Karaktärerna i Mumindalen var skapade utifrån personer i hennes liv och hon själv. På utställningen fanns väldigt många illustrationer som hon gjort till olika böcker. Dessa skilde sig ganska mycket från hennes målningar. De var i ett mindre format och var oftast ganska enkla, men vissa var mycket detaljerade. De skiftade också mellan svartvita och färgade. Förutom illustrationer till böckerna om mumintrollen fanns det illustrationer till Alice i underlandet. Vi kunde känna igen hennes illustrationer och idéer i den senaste filmen Alice i underlandet. Utifrån hennes böcker kan vi jämför henne med Sveriges Astrid Lindgren.

Vi rekommenderar den här utställningen för alla konstintresserade personer. Utställningen var mycket intressant och speciell vilket gjorde att vi tyckte om den. Hennes verk var inspirerande och vi kunde lätt se varför hon är känd. Vi har lärt oss mycket mer om mumintrollen av utställningen och om Tove Jansson. Det var kul att se andra verk som hon gjort utöver mumintrollen!

Skriven av Henna Fahlén och Sigrid Forsström.

Inga kommentarer ännu

Lämna kommentar

Note: Du kan använda grundläggande XHTML i dina kommentarer. Din e-postadress publiceras aldrig.

Prenumerera pâ detta inläggs kommentarer